Eigenschapen

Eigenschappen

 
Een tuin met versgelegde cacaodoppen kunt u direct herkennen aan de heerlijke chocoladegeur. Ook bij het bevochtigen van de tuin na een periode van droogte, kan deze geur zich weer openbaren. De cacaodoppen zijn bijzonder licht en laten zich daardoor in tegenstelling tot bijvoorbeeld grind gemakkelijk in grote zakken vervoeren. Omdat de cacaodoppen worden verkregen bij een proces waarbij de cacaobonen worden geroosterd, zijn de cacaodoppen droog bij aankoop.

Het eigen gewicht van de cacaodoppen is voldoende om niet weg te waaien bij de eerste de beste windvlaag. Door de cacaodoppen te bevochtigen, neemt het eigen gewicht verder toe. De droge cacaodoppen krullen bij bevochtiging een beetje op. De cacaodop neemt zo de vorm aan die deze voor langere periode zal houden. Door het opkrullen schakelen de dopjes onderling ideaal in elkaar, waardoor wind er helemaal geen vat meer op heeft. Ook na langere periode van droogte. Op hellende vlakken is het raadzaam de dopjes in eerste instantie egaal te verdelen. Door de loop van tijd zal elk dopje zijn plekje vinden. Mochten hierdoor minder bedekte plekken ontstaan, dan kunnen deze eenvoudig worden aangevuld. De cacaodoppen houden vocht vast en voorkomen dat de zon de ondergrond zomaar kan uitdrogen. Dit is met name zeer voordelig voor grotere planten en struiken. Naast een vochtregulerende werking hebben cacaodoppen ook een bacteriewerende werking. Hierdoor zullen gewassen minder snel aangetast raken en zullen de gewassen onderling elkaar minder snel besmetten. Zoals gezegd zijn cacaodoppen niet onderhevig aan de werking van de zon en zullen niet verbleken. Door het opnemen van vocht kunnen de cacaodoppen hooguit iets donkerder worden.

Wanneer de cacaodoppen net gelegd en bevochtigd zijn, kan er een beetje schimmel ontstaan tussen de cacaodoppen. Dit is alleen van dichtbij zichtbaar en hoeft niet behandeld te worden. De schimmels verdwijnen na een korte periode vanzelf weer. Na verloop van tijd zullen de cacaodoppen door een constante inwerking van de weersinvloeden vergaan. De cacaodoppen worden onderdeel van de bodem en verrijken de humuslaag in de toplaag van de bodem. Bovendien dragen de doppen tijdens het vergaan bij door hun structuur aan het luchtiger maken van de bodem. Wortels vinden zo gemakkelijk hun weg en kunnen beter hun werk doen.